Zjarri i dashurisë për vendlindje

Zjarri i dashurisë për vendlindje

Në librin” Thirrje nga Shpirti” lexuesi që në shkrimin e parë të librit njihet me realitetin e hidhur në Kosovë, njihet me dëshprimin, zhgënjimin, padrejtësitë, njihet me shpirtin e zjarrtë të autorit dhe deshirën e madhe të tij për të vazhduar, gjetur e zbuluar rrugët e mira, për të ndihmuar dhe për t’iu gjetur vazhdimisht pranë Kosovës.

Shkruan: Fitim Dreshaj

Është për t’u adminuar sa mirë, sa më vemëndje, seriozitet e perkushtim u çaset temave më të cilat është përballë dhe vazhdon të përballët sot Kosova.

Në këtë liber publicistikë, me plot analiza, opinione, komente, janë flakët e zjarrit të dashurisë së autorit për vendlindjen, deshira e madhe e tij për ta parë Kosovën duke lulëzuar, duke shkuar mbarë, duke u integruar në shoqëritë euro-atlantike…

Tematiakat që trajtohen në këtë libër si; mungesa e zhvillimit ekonomik, shëndetësia, arsimi, drejtësia e cila është në nivelin më të ultë, pabarazia qytetare, shkalla e lartë e krimit dhe korrupsionit,.. etj, dhe mënyra se si u çaset autori këtyre temave dhe rekomandimet të cilat i jepë, ia rrisin vlerën dhe madhështinë këtij libri.

Në shkrimin e tij për simbolet shtetërore, autori me të drejt kritikon himnin dhe flamurin, edhe pse simbole antikombëtare e për të cilat thotë, “Mbase pas 50 vjetëve, të rinjët shqiptar të Kosovës do të jenë në gjëndje të luftojnë, të sakrifikojnë deri në vetëflijim për simbolet e tyre shtetërore.”

Me argumente të sakta dhe nëpërmjet fakteve, autori arrinë të shtjelloj ndërhyrjen e politikës në sektorët shtetëror, si; drejtësi, arsim, shëndetësi, ekonomi,…e deri në kulturë dhe sport. Ndërhyrja në këta sektorë siq e thotë autori, ka bërë që të mos kemi shtet funksional por vetëm shtet formal apo visual.
Zoti Zeqa permënd emra dhe raste konkrete kur…njerëzit me muskuj të fortë siç i quan ai, errësuan dritën e lirisë dhe demokracisë së shtetit të Kosovës.

Autori me plot arsye kritikon heshtjën dhe indiferencën e populatës karrshi keq-qeverisjes me vendin.
Në shkrimin e tij’ Shteti i Kosovës interes kombëtar e jo personal’’ autori hedhë krtitika ndaj liderëve politik, duke i quajtur të pa përgjegjëshem, pa moral, pa kulturë politike e respekt ndaj qytetarëve, për të cilët thot se janë shndërruar në mashtrues e zhvatës të mëdhenjë, në shkelës e uzurpator të lirisë e demokraticë, në shkatërrues të së tashmës e se ardhmës së vendit të tyre.

Autori si një mërgimtar, intelektual, veprimtar i madh i çështjes kombëtare, e mbi të gjitha si shqiptar i vërtetë, duke e parë vendin e tij të varfër, të izoluar e uzurpuar nga”çlirimtarët”, të vetmen shpresë reale për ndryshime pozotive dhe shpetimin e vendit e sheh tek diaspora dhe rinia shqiptare,” E vetmja shpresë reale për ndyshime pozitve ka mbetur diaspora.

Një armatë intelektualesh dhe veprimtarësh të dëshmuar në vitet e 90-ta, të rinjë të specializuar të fushave të ndryshme,…munden dhe duhet të mobilizohen për çlirimin e vendit nga uzurpatoret e lirisë sonë”!

Vullneti i qytetarëve të Kosovës për kthesë positive ekziston, thot autori, “…por duhet vetëm një iniciativë e shëndoshë e bazuar në vlera kombëtare, dhe një thirrje si kushtrim në ndergjegjën e atdhetarëve, aktivistëve dhe veprimtarëve të devotshëm të çeshtjës kombëtare, për ta ndyshuar mentalitetin kancerogjen të keq-qeverisjes tash e sa vite në Kosovë.”

Në komentin e tij “Jo, nuk ndahet Mitrovica” autori për ndarjen e Mitrovicës fajëson ndërkombëtarët bashkë me liderët politik,…po ashtu në këtë shkrim krtitkon mos veprimin e institucioneve dhe tolerimin e funksionimit të organizatave turko-arabo-aziatike në Kosovë, duke ndërtuar Xhamia të shumta anë e kend vendit, dhe në të njëjten kohë duke rritë ndenjën e ekstremizmit fetar, ku si rezultatet i kësaj situate shumë të rinjë të Kosovës kanë shkuar të luftojnë për asgjë… “ndertimi i mijëra xhamive në shtetin “laik” ka prodhuar qindra luftëtar të gatshëm për të vdekur në shkretëtirat arabo-aziatike…”

Autori e lenë të pa shpjegueshëm, dhe nuk arrinë ta kupton dot se nga iu vjen gjithë ai motivim shpirtëror të rinjëve shqiptar për të lënë eshtrat e tyre shkretëtirave aziatike, kur aq afër e lanë në duart e serbëve pjesën e tokës më të pasur dhe më të çmuar të atdheut të tyre-Trepçën!

Vlera e këtij libri qendron dhe rritet, kur autori aq bukur e sqaron menyrën e pasurimit të pandershëm të politikanëve milionerë, kundrejt një popullate të varfër dhe dominimit të tyre ndaj një klase të ndershme dhe të pakurruptuar politike, por nuk ndalet vetëm me kaq, aturoi i librit jepë shpresë, duke paralajmëruar fundin e tyre; ”… kësaj klase të pandërgjegjshme duhet t’i vije fundi sa më parë, në menyrë që vendi të kthehet kah e mbara, kah vlerat tradicionale si; besa, morali njerëzor, sinqeriteti, humanizmi, solidariteti,… e shumë tipare tjera pozitive që e kanë përcjellë dhe mbajtë gjallë kombin tonë edhe në periudhat më të veshtira historike”

Mbi të gjitha, libri “ Thirrje nga Shpirti” përçon me forcë thirrjen për mos dorëzim, thirrjen për ndryshim, thirrje e cila ngjanë si kushtrim, dhe ja sa bukur e thotë autori,…”Unë nga këtu do t’u bëja thirrje të gjithë intelektualëve, njerëzve të sinqertë dhe atdhetar të mos deshpërohen nga zemërimi për kohën e keqe nëpër të cilën po kalojmë, por të ngrejnë kokën lartë për moralin e pastër, respektin dhe dashurinë qe kanë ndaj atdheut dhe popullit të tyre,..” duke parlajmeruar se;”… një ditë do t’i vijë fundi kësaj errësire dhe se do të ndiheni krenar qe nuk u bëtë asnjëherë pjesë e se keqës se vendit tuaj, e kësaj klase kusarësh politik që gllabëruan gjithçka munden nga pasuaria publike dhe shtetërore.”

Në shkrimet e tij, një vend jo të vogël e zënë dhe Diaspora. Autori e kritikon kasten udhehëqëse për rëndesinë e vogël që i kushtohet Diasporës, duke kritkuar edhe vendin-Prekazin ku bëhet përmbyllja e ditëve të Diasporës.” …Aeroporti Adem Jashari ose një nga pikat kufitare do të duhej të ishin vendi i mbylljes së ditëve të Diasporës.

Bisedimet kinse teknike në Bruksel, privatizimi i ndërrmarrjeve shoqërore, partitë e sotme politike në Kosovë, zgjedhjet nacionale të vitit 2014, koalicionet pasgjedhore, tradhëtia e drejtuesve të LDK-së ndaj elektoratit të saj, shaktërrimi i koalicionit VLAN, e shumë e shumë tema të tjera janë pjesë e këtij libri dhe të cilin e bëjnë të veqantë nga librat e tjerë.

Një hapësirë të mirë të këtij libri, e sidomos në pjesën e dytë të tij e zënë veprimtaria e gjatë e partisë shtetformuese-LDK-së në këtë çerek shekulli, e sidomos pas koalicionit qeverisës të vitit 2014 në mes LDK-së dhe PDK-së, koalicion të cilin autori e ka pritur shumë rënd, aq rënd sa që ju drejtohet drejtuesve të LDK-së me thirrje, thirrje më të cilën edhe e titullon librin, thirrje me të cilën do ta përmbylli këtë recension të këtij libri.

“Juve që vendoset pa pëlqimin tonë, ju drejtohem me një thirrje vëllazërore nga thellëia e shpirtit; ndaluni sa s’është vonë, kthejuni elektoratit, ndëgjojeni zërin e tyre, zërin e arsyes qytetare,…leni postet dhe privilegjet e turpit me uzurpatorët e lirisë sonë. Interesi I përbashkët është më i vlefshëm se çdo interes personal. Ktheni kokën prapa vetëm për një çast, shihni vuajtjet e popullit, mos ua vrisni ardhmërinë gjeneratave të reja, mos e leni shtetin e ri bonjak pa të rinjë shqiptar,…se neser mund të bëhet vonë!”

Fjala e fundit e imja për këtë libër do të ishte: Mos kërkoni t’a lexoni atë me një frymë; ai duhet studiuar me kujdes!

KOMENTE