Ushqimet që shtojnë hekurin dhe largojnë aneminë

Ushqimet që shtojnë hekurin dhe largojnë aneminë

Njeriu mund të ketë mungesë hekuri në organizëm për shkaqe nga më të ndryshmet, ku përfshihet ushqyerja e keqe, sëmundjet kronike, mosha dhe gjinia.

Trupi e përdor hekurin për të prodhuar hemoglobinë.Hemoglobina transferon oksigjenin në të gjithë trupin. Mungesa e hekurit nënkupton më pak oksigjen në organizëm dhe fillimin e anemisë.

Gratë janë më të rrezikuara nga mungesa e hekurit për shkak edhe të ciklit të tyre menstrual.  Gratë shtatzënë nga ana tjetër kanë nevojë edhe për suplementë të hekurit. Të moshuarit me kalimin e moshës, oreksi është gjithnjë në rënie.

Vaktet pakësohen dhe sasia e hekurit e marrë nga ushqimit gjithashtu. Njerëzit që marrin medikamente dhe njerëzit që vuajnë nga sëmundjet kronike.

Trajtimi i anemisë së shkaktuar nga mungesa e hekurit nis me përmirësimin e regjimit ushqimor.Burime të mira ushqimore të hekurit janë: Spinaqi,Agrumet,Boronicat,Gocat e detit,Gjalpi i kikirikut,Farat e kungullit,Fasulet dhe thjerëzat,Frutat e thata.

KOMENTE