Studim i ri, specat e djegës mbrojnë zemrën dhe trurin

Studim i ri, specat e djegës mbrojnë zemrën dhe trurin

Për shumë vite, speci i djegës është përshëndetur për vetitë e saj terapeutike, dhe tani studiuesit kanë zbuluar se ngrënia e specave djegës rregullisht mund të zvogëlojë rrezikun e vdekjes nga sëmundjet e zemrës dhe goditja në tru.

Studimi i kryer në Itali, ku speci i djegës është një përbërës i zakonshëm, krahasoi rrezikun e vdekjes midis 23,000 personave, disa prej të cilëve hëngrën djegës dhe disa prej tyre jo.

Gjendja shëndetësore e pjesëmarrësve dhe zakonet e ngrënies u monitoruan gjatë tetë viteve, dhe studiuesit zbuluan se rreziku i vdekjes nga një sulm në zemër ishte 40% më i ulët në mesin e atyre që hanë speca djegës të paktën katër herë në javë.

Vdekja nga goditja ishte më shumë se përgjysmuar, sipas rezultateve të botuara të hënën në Journal of the American College of Cardiology, shkruan IndeksOnline.

“Një fakt interesant është se mbrojtja nga rreziku i vdekshmërisë ishte i pavarur nga lloji i dietës që ndiqnin njerëzit”, tha autori kryesor i studimit Marialaura Bonaccio, një epidemiolog në Institutin Neurologjik Mesdhe (Neuromed).

“Me fjalë të tjera, dikush mund të ndjekë dietën e shëndetshme mesdhetare, dikush tjetër mund të hajë më pak shëndetshëm, por për të gjithë ata specat djegës kanë një efekt mbrojtës”, tha ajo.

Studimi përdor të dhëna nga studimi Moli-Sani, i cili ka rreth 25,000 pjesëmarrës në rajonin Molise në jug të Italisë.

KOMENTE