Referendumi i Katalonisë dhe ai i Medvegjës, Bujanocit dhe Preshevës!

Referendumi i Katalonisë dhe ai i Medvegjës, Bujanocit dhe Preshevës!

Referendumi i mbajtur më 2 tetor në një rajon që quhet Katalonia ishte pjesë përbërëse e Spanjës, ka filluar duke organizuar një plebishit nën masa të mëdha të forcave policore.

Refik HASANI

Sivjet bëhet një çerek shekulli nga mbajtja e referendumit të Medvegjës, Bujanocit dhe Preshevës për bashkim me Kosovën. Më 1 dhe 2 mars të vitit 1992, për dy ditë radhazi është mbajtur Referendumi për Autonomi Politike e Territoriale, me të drejtë bashkimi me Kosovën, kur u bë deklarimi i shqiptarëve të kësaj Krahinë për dy opsione: për Autonomi politike e territoriale në Serbi, dhe për bashkim me Kosovën.

Në radhë të parë Spanja do të merr parasysh këtë referendum, kurse BE-ja Referendumin e Katalonisë, do të shqyrton seriozisht pasi është vullnet i kësaj krahine apo Rajoni sikur që vlen ky parim edhe për Krahinën shqiptarë të mbetur padrejtësisht nën administrimin e Serbisë.

Këto dy Referendume kanë të përbashkët pasi shprehën dhe ishin një akt sublim, vullnet i shprehur nën kushte tejet të rënda, lirisht mundë të shprehemi në një gjendje të jashtëzakonshme.

Prishtina dhe Tirana zyrtare do të duhej ndërrojnë qasjen që të pranojnë rezultatet e kësaj Referendumin e Katalonisë dhe atë të Medvegjës, Bujanocit dhe Preshevës.

Ky artikull nuk pasqyron qëndrim editorial të redaksisë! Për më tepër, ju lutem lexoni kushtet e përdorimit.

KOMENTE