Qyteti i vogël nga Zvicra i kalohet Italisë, reagojnë banorët

Qyteti i vogël nga Zvicra i kalohet Italisë, reagojnë banorët

Campione d’Italia është një enklavë italiane e vendosur brenda kantonit zviceran Ticino, rreth 23 kilometra larg Italisë.

Që nga vitet 1860 deri në këtë javë, ky qytet i vogël me 2000 banorë ishte pjesë e territorit doganor të Zvicrës, por pas një kërkese nga Roma, BE-ja vendosi kthimin e Campiones në Itali, më 1 janar të këtij viti.

Sipas raporteve të shtypit, ky ndryshim shqetëson vendasit e mësuar të jetojnë sikur të ishin shtetas zviceranë. Ata i pëlqyen rreziqet, si shërbimi telefonik i furnizuar nga “Swisscomi” dhe shkalla e TVSH-së zvicerane, e cila, me 7.7 për qind, është shumë më e ulët se 22 për qind e Italisë.

Ata gjithashtu kanë përdorur monedhën, targat zvicerane dhe kanë shfrytëzuar grumbullimin e mbeturinave dhe pastrimin e ujërave nga zviceranët.

Të shqetësuar për ndikimin që do të kishte kthimi në Itali në ekonominë dhe stilin e jetës së Campionit, një komitet i qytetarëve kishte dërguar në Romë një peticion në shenjë proteste për këtë veprim. Sidoqoftë, nuk pati sukses.

Banorët gjithashtu filluan të mbledhin nënshkrime një vit më parë për një peticion për t’u bashkuar me Zvicrën – përsëri, pa asnjë dobi, përcjell tutje albinfo.ch.

KOMENTE