Peshku kinez kafsha e parë e zhdukur e vitit 2020

Peshku kinez kafsha e parë e zhdukur e vitit 2020

Lloji i parë i kafshëve i shpallur zyrtarisht i zhdukur në vitin 2020 është peshku kinez (Psephurus gladius). Ishte një nga peshqit më të mëdhenj të ujërave të ëmbla në botë, duke pasur parasysh që arriti një gjatësi maksimale prej 7 metrash për disa qindra kilogramë në peshë.

Zhdukja u njoftua nga një ekip ndërkombëtar kërkimi i udhëhequr nga shkencëtarë nga Instituti i Kërkimeve të Peshkimit të Lumit Yangtze në Akademinë Kineze të Shkencave të Peshkut, të cilët bashkëpunuan ngushtë me kolegët e Institutit të Hidrobiologjisë së Akademisë së Shkencave. (Republika Czecheke), Universiteti i Bohemisë së Jugut dhe Universiteti i Kent, Mbretëria e Bashkuar.

Peshku kolosal, i njohur edhe me emrin e peshkut kinez, jetonte në lumin e madh Yangtze dhe në disa liqene të mëdhenj aziatikë.

Për shkak të gjuetisë pa dallime, ndotjes, ndërtimit të digave, kapjeve aksidentale dhe faktorëve të tjerë antropogjenikë, popullsitë u shkatërruan fjalë për fjalë gjatë shekullit XX.

KOMENTE