Njihuni me qytetin pa diell, ja çfarë bëjnë banorët!

Njihuni me qytetin pa diell, ja çfarë bëjnë banorët!

Banorët e qyteteve anembanë botës që nuk kanë dritë të drejtpërdrejtë të diellit gjatë gjithë vitit, ankohen për mungesën e vitaminës D që është jetike për shëndetin.

Përveç kësaj, duke jetuar në errësirë të vazhdueshme duket aq melankolik. Për shkak të kësaj, shumica e njerëzve përpiqen të jetojnë në vende ku është gjithmonë ngrohtë, por ende ka shumë njerëz anembanë globit që nuk i shohin rrezet e diellit direkte për muaj.

Ka rreth 3 mijë e 386 banorë në Rjukan, një qytet që mori emrin nga Rukan një ujëvarë 104 metra që siguron qasje të lehtë në gjenerimin e sasive të mëdha të energjisë elektrike.

Në fakt, është pothuajse i ndritshëm ky qytet, përveç dhjetorit dhe janarit, por kjo vlen për pothuajse të gjithë Norvegjinë për shkak të diellit të mesnatës.

Ç’është e ndryshme për Rjukanin është fakti se malet që rrethojnë qytetin nuk sigurojnë rrezet e diellit direkte, duke e bërë qytetin më të zymtë.

Kështu që banorët e kësaj ane vendosën të projektojnë disa pasqyra në mënyrë që imitojnë rrezet e diellit, projekt ky që kushtoi rreth 5 milionë krona norvegjeze.

KOMENTE