NASA: Hëna po tkurret dhe zvogëlohet

NASA: Hëna po tkurret dhe zvogëlohet

Hëna e Tokës ka aktivitet të rrallë gjeologjik dhe herë pas here, si në Tokë dhe në planet të tjera ndodhin tërmete, dhe për shkak të ftohjes së brendshme gjatë disa qindra viteve të fundit, ky trup qiellor është zvogëluar për 50 metra dhe është ende tektonik, thonë shkencëtarët e NASA-s.

“Rrudhja” e Hënës sipas shkencëtarëve po ndodh për shkak të brishtësisë së saj.

Këto fenomene ndodhin kur manteli lë një pjesë mbi tjetrën, duke krijuar mure të pazakonshme që mund të shihen në sipërfaqe.

Më parë, dihet se katër lloje të tërmeteve ndodhin në muaj – tre llojet e para lidhen me tërmetet e thella të shkaktuara nga përplasjet e meteorit ose nxehtësia e Diellit dhe ato janë relativisht të dobëta, ndërsa i katërti është tërmeti i ashtuquajtur “i cekët” që mund të arrijë deri në 5.5 gradë në Rihter.

KOMENTE