Mos e përdorni shumë, kripa e tepërt rrezikon shëndetin

Mos e përdorni shumë, kripa e tepërt rrezikon shëndetin

Hulumtimi i ri i publikuar në Archives of Internal Medicine ka analizuar problematikën e konsumimit të lartë të kripës në organizëm dhe konsumimit të ulët të kaliumit, pjesë e hulumtimit ishin 12 mijë njerëz dhe ka zgjatur plotë 15 vjet.

Deri në fund të hulumtimit kanë vdekur 2.270 persona; 825 raste të vdekjes janë shkaktuar nga problemet e zemrës, ndërsa 433 nga sulmet në tru dhe bllokimi i enëve të gjakut.

Ata njerëz i janë ekspozuar për 50 për qind rrezikut më të lartë nga vdekja se cilado sëmundje më serioze, ndërsa madje 200 për qind për rrezikut më të lartë nga sulmi në zemër.

Hani pemë dhe perime të freskëta, veçanërisht spinaq, rrush, fasule, karota, patate të ëmbël, kumbulla, kungull, banane, qumësht dhe jogurt me përqindje të ulët yndyre), lëng portokalli.

KOMENTE