Lugina e Preshevës aprovon deklaratë politike drejtuar Kosovës (video)

Lugina e Preshevës aprovon deklaratë politike drejtuar Kosovës (video)

Këshilltarët shqiptarë në kuvendet komunale të komunës Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë aprovuan një deklaratë politike përmes të cilit kërkojnë realizimin e plotë të të drejtave kolektive të shqiptarëve, konform standardeve më të larta të parapara me dokumentet përkatëse të OKB-përfaqësim të interesave të tyre në dialogun Prishtinë-Beograd që do të mbahet në Bruksel.

Kuvendi i këshilltarëve komunal shqiptarë të Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës nuk ka karakter institucional por jozyrtarisht paraqet një institucion uniteti politik të shqiptarëve në këtë rajon, shkruan Titulli.com.

Seanca u mbajt në sallën e shtëpisë së kulturës në Bujanoc e udhëhequr nga kryetari i kuvendit komunal në Bujanoc, Adnan Salihu dhe kryetari i kuvendit komunal në Preshevë Sami Salihu dhe nga 68 këshillatër sa kanë kuvendet komunale të tre komunave morën pjesë mbi 51.

Në mars të vitit 2013 ishte mbajtur seanca e tre kuvendeve në komunë të Preshevës dhe patën aprovuar planin shtatëpikësh apo dokumentin “Masat e domosdoshme për afirmimin e të drejtave të shqiptarëve të Luginës së Preshevës”.Titulli.com

Ky është dokumenti i aprovuar nga këshillëtarët shqiptarë në Bujanoc

Seanca e veçantë e këshilltarëve shqiptarë në Luginë të Preshevës (Dialogu Prishtinë-BeograSalla e shtëpisë së kulturës në Bujanoc:

Gepostet von Titulli.com am Samstag, 14. Juli 2018

Ne, përfaqësuesit e shqiptarëve të tre Kuvendeve Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, konsiderojmë se në rrethanat kur :

• Vendet e Ballkanit Perëndimor gjenden në procesin e pakthim drejt integrimit në Bashkimin Evropian • Dialogu i Brukselit, mes Kosovës dhe Serbisë po hyn në fazën finale drejt nënshkrimit të një marrëveshjeje gjithëpërfshirëse (juridikisht të obligueshme për të dyja palët)

• Lugina e Preshevës vazhdon të mbetet rajoni më i diskriminuar dhe ekonomikisht më i pazhvilluar, si pasojë e politikës diskriminuese shtetërore të Serbisë,

Në mbështetje të: – Deklaratës Universale për të drejtat e njeriut (1948), – Konventës Kornizë të Këshillit të Evropës për mbrojtjen e pakicave, – Konventës Evropiane për mbrojtjen e të drejtave të njeriut dhe lirive themelore, – Referendumit të 1 dhe 2 Marsit të vitit 1992, – Marrëveshjes së Konçulit (2001), – Platformës politike Janarit të vitit 2006, – Masave urgjente për afirmimin e të drejtave të shqiptarëve (Plani 7 pikësh) të Marsit (2013), – Rezolutës së Parlamentit të Republikës së Kosovës Majit (2013), – Vendimit mbi formimin e Asociacionit të shqiptarëve në komunat Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë të Shtatorit të vitit 2015.

Kuvendi i Këshilltarëve shqiptarë të Luginës së Preshevës, mbajtur më 14 korrik 2018 në Bujanoc, aprovon këtë:

DEKLARATË POLITIKE:

Realizimin e plotë të të drejtave kolektive të shqiptarëve, konform standardeve më të larta të parapara me dokumentet përkatëse të OKB-së, Bashkimit Evropian dhe Këshillit të Evropës si dhe praktikave përkatëse a) (Ishujt Olland, Tiroli Jugor dhe në Kosovë);

b) Ngritja substanciale e Monitorimit të vazhdueshëm Bashkësisë ndërkombëtare me qëllim të vlerësimit real të pozitës së shqiptarëve në Luginë të Preshevës;

c) Nga të gjitha palët pjesëmarrëse në dialogun e Brukselit ndërmjet Kosovës dhe Serbisë të përfshihet edhe statusi politik i shqiptarëve të Luginës së Preshevës dhe zgjidhja të kërkohet me aplikimin e parimit të RECIPROCITETIT, me të drejtat e serbëve në veri të Republikës së Kosovës.

Kuvendi konstaton që pa normalizimin e të drejtave të shqiptarëve në Luginë të Preshevës nuk mund të ketë normalizim të mirëfilltë mes Republikës së Kosovës dhe Republikës së Serbisë.

Prandaj, Kuvendi i Këshilltarëve shqiptarë të Luginës së Preshevës kërkon nga Parlamenti, Presidenti dhe Qeveria e Republikës së Kosovës angazhim në funksion të realizimit të kërkesave politike të shqiptarëve të Luginës së Preshevës të parashtruara me dokumentet përkatëse në këtë Deklaratë.

BURIMI: Titulli.com

KOMENTE