Legjenda e Babadimrit: Historia e gjyshit që shpërndan dhurata

Legjenda e Babadimrit: Historia e gjyshit që shpërndan dhurata

Regjistrimet e para të këtij shenjtori, peshkopi dhe mirëbërësi me origjinë nga Azia e Vogël, datojnë nga shekulli 4 pas Krishtit. Karakteri i një gjyshi zemërgjerë, i cili u jep dhurata fëmijëve është e pranishme në tregimet dhe legjendat e kombeve në mbarë botën.

Emri dhe pamja e këtij gjyshi ndryshojnë nga kultura në kulturë, por besohet se nocioni i Babadimrit të sotëm është për shkak të besimeve para-krishtere të popujve gjermanë dhe sllovenë, të cilët, me pagëzimin e këtyre popujve, kombinohen me figurën e Shën Nikollës së Krishterë.

Por, le të fillojmë nga fillimi. Kush sjell dhurata – Santa Claus, Saint Nicholas, Christmas apo? Mund të thuhet se Shën Nikolla është një paraardhës i largët i Santa Claus-it të sotëm.

Regjistrimet e para të këtij shenjtori, peshkopi dhe mirëbërësi me origjinë nga Azia e Vogël, datojnë nga shekulli i 4 pas Krishtit

Historia shkon se në jetë ai ishte një përfitues i shkëlqyeshëm që shpërndau tërë pasurinë dhe pronat e tij te të varfrit, dhe ai, i udhëhequr nga një zë i mrekullueshëm, vendosi të përhapë besimin, drejtësinë dhe mëshirën te njerëzit.

Me pamjen e tij, ai solli ngushëllim, paqe dhe dashamirësi mes njerëzve. Ishte veçanërisht i dashur për fëmijët.

Në traditën gjermane ka qenë aq e zakonshme me shekuj që prindërit të lënë karamele për fëmijët e tyre për Ditën e Shën Nikollës, duke u thënë atyre se është një dhuratë nga ky shenjtor. Ky zakon u zhvendos gradualisht në Krishtlindje, në një kohë kur ndizet bredhi.

Në shekullin e 16-të, reformimi i Martin Luterit ndryshoi jo vetëm fenë e krishterë, por edhe karakterin e krijuesit të dhuratave.

Përkatësisht, për shkak se protestantët nuk i festonin shenjtorët, ata kishin nevojë për një traditë të re të Krishtlindjes, dhe personazhi i Shën Nikollës u zëvendësua gradualisht me “At Krishtlindje”, e cila u bë pjesë e folklorit britanik gjatë shekullit të shtatëmbëdhjetë.

KOMENTE