Komandanti i Forcave Tokësore, gjeneral brigade Enver Cikaqi mori pjesë në dy ushtrime fushore në Turqi

Komandanti i Forcave Tokësore, gjeneral brigade Enver Cikaqi mori pjesë në dy ushtrime fushore në Turqi

Me ftesë të komandantit të Forcave Tokësore të ushtrisë turke, nga data 19-22 shkurt 2019, për vizitë në Turqi, ishte komandanti i Forcave Tokësore të FSK-së, gjeneral brigade Enver Cikaqi.

Qëllimi i vizitës ishte pjesëmarrja në DV-day të dy ushtrive fushore që u realizuan në Turqi, gjatë muajit shkurt. Me datë 20 shkurt, gjeneral Cikaqi mori pjesë në DV- day të ushtrimit vendkomandë „Cooperative Resolve 2019“, ushtrim që u realizua në Qendrën e Trajnimit dhe Edukimit në Ankara. Gjatë vizitës në këtë qendër, gjenerali u prit nga komandanti i Forcave Tokësore të ushtrisë turke gjenerali Umit Dundar, i cili shprehu gatishmërinë e ushtrisë turke për rritjen e bashkëpunimit ndërmjet Forcave Tokësore të dy ushtrive.

Me gjithë se Forca e Sigurisë së Kosovës nuk ishte e angazhuar në këtë ushtrim, me anë të kësaj vizite, gjeneral Cikaqi pati rastin që nga afër t’i shihte angazhimet e shteteve tjera pjesëmarrëse dhe qëllimin e trajnimit. Andaj, angazhimi i pjesëtarëve të FSK-së, në kuadër të këtij ushtrimi në vitet e ardhshme do t’i kontribuonte përmirësimit të trajnimit, bashkëpunimit dhe ndërveprimit të FSK-së, në raport me shtetet e rajonit. Në po të njëjtën datë, gjeneral Cikaqi u prit në darkë zyrtare nga gjenerali Dundar, ku ishin të pranishëm edhe gjeneralë të tjerë dhe shefa të ushtrive të rajonit dhe më gjerë.

Më datë 21 shkurt 2019 gjeneral Cikaqi mori pjesë në realizimin e demonstrimeve të ushtrimit “Dimri”, ku ishin pjesëmarrës shtatë pjesëtarë të FSK-së. Realizimi i suksesshëm i ushtrimit “Dimri” demonstroi përgatitjet shumë të mëdha dhe koordinimet në detaje, të bëra nga shtetet pjesëmarrëse në realizimin e skenarëve të operacioneve ofensivë.

Qëllimi i këtij ushtrimi ishte testimi i kapaciteteve luftuese të njësive dhe përmirësimi i sinkronizimit të zjarrit dhe manovrimit në kushte dimri. Në këtë ushtrim morën pjesë rreth 1750 pjesëtarë nga 15 shtete të rajonit, duke përfshirë Kosovën, Mbretërinë e Bashkuar, Gjermaninë, Gjeorgjinë, Azerbajxhanin, Bangladeshin, Bosnjën dhe Hercegovinën, Bullgarinë e të tjera. Pjesëtarët e Forcës së Sigurisë së Kosovës përfituan nga përvoja e madhe e ushtrisë turke në organizimin e ushtrimeve të tilla me karakter ndërkombëtar, dhe këto njohuri do të ndihmojnë në përmirësimin e qasjes tonë në organizimin e ushtrimeve fushore në FSK.

Po ashtu më 21 shkurt 2019, me ftesë të Ambasadës së Kosovës në Turqi, gjeneral Cikaqi mori pjesë në pritjen e organizuar me rastin e shënimit të 11- vjetorit të Pavarësisë, ku pjesëmarrës ishin diplomatë nga shumë vende të rajonit. Gjatë pritjes gjeneral Cikaqi takoi të gjithë kadetët dhe ushtarakët e FSK-së, që po realizojnë studimet në Turqi, të cilët i uroi për rezultatet e arritura dhe iu kërkoi që të vazhdojnë të jenë të disiplinuar, të angazhuar dhe të përfaqësojnë Kosovën me dinjitet në akademitë ku po studiojnë. Gjeneral Cikaqi, gjatë vizitave u shoqërua nga atasheu ushtarak i FSK-së në Turqi, koloneli Bekim Osmani.

KOMENTE