Jo vetëm yndyra, sheqeri shkaktari kryesor i mbipeshës

Jo vetëm yndyra, sheqeri shkaktari kryesor i mbipeshës

Shkencëtarët po hetojnë gjithnjë e më shumë pasojat e konsumimit të tepërt të sheqerit ose yndyrës dhe çfarë lloj ushqimi ndikon në shëndetin dhe trupin tonë.

Në shumë pjesë të botës, këto dy përbërës rrallë konsumohen vetëm. Për shembull, petullat. Ato bëhen me një brumë të ëmbël dhe si rezultat janë të mbushura me sheqer dhe yndyrë, të pasura me aromë dhe shpesh me mbushje të ëmbla.

Megjithatë, më shumë prova tregojnë se kur sheqeri dhe yndyra konsumohen ndaras, yndyra nuk kontribuon në rritjen e peshës trupore. Nga ana tjetër, dhjetëra hulumtime kanë treguar se konsumimi i tepërt i sheqerit ka të ngjarë të ndikojë në yndyrë të trupit dhe shtim në peshë.

Analiza e fundit ka treguar se pirja e pijeve të ëmbla si pijet e gazuara është shoqëruar me një rrezik në rritjes së vdekjes, sidomos në mesin e njerëzve që pinë të paktën dy pije të ëmbla të gazuara në ditë.

KOMENTE