“Janë për t’u admiruar qëndrimet e Thaçit dhe Hazirit, për çështjen e Kosovës Lindore”

“Janë për t’u admiruar qëndrimet e Thaçit dhe Hazirit, për çështjen e Kosovës Lindore”

Fillimi i negociatave Kosovë-Serbi në Bruksel, nuk ishte edhe aq i mirëpritur nga qytetarët e Republikës së Kosovës, nga shkaku se shteti me të cilin Kosova do të fillonte negociatat ishte shteti i cili ka kryer krimet më makabre mbi popullatën shqiptare, por edhe nga shkaku i dinakërisë së shtetit serb në mos respektimin e marrëveshjeve, fakte këto të cilat ishin mjaft hezituese për dhënien e dritës jeshile drejt fillimit dhe vazhdimit të këtyre bisedimeve.

Shkruan: Enver Haziri

Edhe pse Serbia është nënshkruese e marrëveshjeve të shumta të dala nga këto bisedime, e njëjta fare nuk i ka respektuar, duke i bishtëruar këto marrëveshje e duke i bërë këto bisedime fare pak të besueshme, deri në atë masë se nga këto bisedime nuk do të ketë kurrfarë hapa pozitiv drejt normalizimit të situatës Kosovë-Serbi dhe se e gjithë barra e këtyre negociatave mbi detyrimin e marrëveshjeve të dala nga Brukseli, do të jetë vetëm mbi shtetin e Republikës së Kosovës.

Fakti më shqetësues rreth këtyre bisedimeve ishte mos përfshirja e çështjes së shqiptarëve të Kosovës Lindore nga shteti serb në këto bisedime, duke ditur disriminimin masovik të shqiptarëve atje dhe mos respektimin e të drejtave më elementare të cilat u takojnë me ligje nacionale e konventa ndërkombëtare.

Tash, kur jemi krejt në përfundim të këtyre negociatave, epilogu i të cilave duket se është në pah, më së shumti po më gëzon fakti që më në fund liderët institucional të Republikës së Kosovës filluan të mendojnë më tepër për vëllezërit e tyre që gjinden nën okupimin e shtetit gjenocidial serb, që edhe pse shumë vonë 19 vite pas çlirimit filluan t’ kthejnë kokën kah vëllezërit e tyre të mbetur në harresë, por prapë se prapë “më mirë vonë se kurrë”.

Janë për t’u admiruar qëndrimet e z.Thaçi (Presidentit të Republikës së Kosovës) dhe të nënkryetarit të LDK-së, z.Lutfi Haziri, që kanë filluar të flasin hapur që Kosova Lindore të bashkohet trungut të saj, Republikës së Kosovës dhe fakti i përfoljes së përfshirjes në bisedimet Kosovë-Serbi në Bruksel.

Fuqishëm besoj që zgjidhja më e mirë do ishte bashkimi me Kosovën sepse kjo përkon edhe me vullnetin e popullit shqiptar në Kosovën Lindore, të shprehur me referendumin e mbajtur më 1dhe 2 mars të vitin 1992, më pastaj lufta çlirimtare e UÇPMB-së, të cilat padyshim dëshmojnë gatishmërinë dhe vullnetin e plotë të qytetarëve shqiptarë të Kosovës Lindore, bashkimin me shtetin amë, Republikën e Kosovës.

Padyshim në këto bisedime, në asnjë moment nuk duhet të harrohen diskriminimet sistematike të shtetit serb ndaj popullit shqiptar, e në veçanti duhet theksuar se shteti okupues serb shumë herë ka treguar që nuk i duron shqiptarët brenda shtetit të vetë, mjafton të përmendim dëbimet masive të shqiptarëve në vitet 1999-2000, krejt kjo duke mbajtur të getoizuar Kosovën Lindore me xhandarë e policë, por edhe diskriminimet kontinuele në gjitha sferat e jetës, si: arsim, punësim, në kulturë, sport, etj., gjë që në fund, shpresoj se skema politike e Republikës së Kosovës, do t’i bashkohen qëndrimeve të këtyre liderëve të lartcekur, ashtu që për Kosovën Lindore të kemi një zgjidhje të përhershme.

Ky artikull nuk pasqyron qëndrim editorial të redaksisë! Për më tepër, ju lutem lexoni kushtet e përdorimit.

KOMENTE