Ja pse është i mirë vaji i ullirit

Hulumtimet e fundit kanë konstatuar se vaji i ullirit ka përmbajtje të njëjtë sikurse ibuprofeni.
Kjo do të thotë se në rast të dhimbjeve, reumatizmes, etheve të ndryshme dhe sëmundjeve të zemrës, një sasi e caktuar e vajit të ullirit mund të ketë të njëjtin efekt sikurse ilaci. Mjeku Gary K. Beauchamp i universitetit të Filadelfias shpjegon se këtë efekt mund ta ketë vetëm vaji i ullirit natyror i cili fitohet nga shtrydhja e parë.

Kur zihet vaji i ullirit , atëherë ky efekt zvogëlohet, thotë ai. Njerëzit që jetojnë në vendet mesdhetare e përdorin vajin e ullirit të papërpunuar për sallata e perime dhe në këtë mënyrë arrihet efekti i plotë i shëndetshëm.

Vaj ulliri është përdorur kryesisht si një ushqim, por edhe në terapi ndaj colecistocinetiche-s, si hepatoprotector, kundër ulcerave te stomakut dhe si një zbutës lokale.

Zierje e gjetheve te vajit përdoret edhe kundër reumatizmit, etheve, tensionit të lartë, hemorroideve dhe për të dezinfektuar plagët dhe lëndimet.

KOMENTE