Heroi Nuhi Berisha ringjalli idenë e shtetit

Heroi Nuhi Berisha ringjalli idenë e shtetit

57 vjet nga lindja e njërit prej ideatorëve dhe ilegales urbane të gjysmës së dytë të shekullit XX, heroit të sotëm Nuhi Berisha.

Shkruan: Izmi Zeka

E cilësuar si guerilja më e suksesshme në trojet shqiptare, heroi Nuhi Berisha vuri në spikamë dy gjëra të rëndësishme: Konceptin intelektual si parakusht i shtetësisë dhe luftën si mjet zgjidhje pa alternativë.

Kjo figurë komplekse i dha dimension të veçantë luftës guerile të viteve 80-jeta e këtej që shikuar në konfiguracionin e kohës paraqet vazhduesin e rilindaseve dhe ideologun deri të Hasan Prishtinë e Mulla Idriz Gjilani.

Nuhi Berisha mund të cilësohet si figura më kuptimplote në ristrukturimin dhe mobilizimin e të gjitha forcave atdhetare të pas Luftës së Dytë Botërore. I ri por i bindur në idetë përparimtare të kohës dhe çlirimit kombëtar pavarësisht çmimit që do të ketë. të rrallë janë këto figura që bashkë dyzojnë idenë me luftën si aspekt human i çlirimit të vendit.

Dhe, 3 tetori është ditëlindje, ringjallje, shtetësi apo më thjesht urë mbi të cilën kalon jeta e sotme e shqiptarëve.

KOMENTE