Gripi sezonal, Instituti Kombëtar i Shëndetësisë jep disa këshilla

Gripi sezonal, Instituti Kombëtar i Shëndetësisë jep disa këshilla

Jemi në sezonin e gripit dhe kërkohet që të merren masa që të mbrohemi.

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës ka publikuar disa këshilla që ju të mbroni veten dhe të tjerët.

Si të mbroni veten dhe të tjerët:

 • Të vaksinohen të gjithë personat e moshuar mbi 65 vjet dhe personat me sëmundje kronike në të gjitha qendrat e mjekësisë familjare
 • Të reduktohet numri i vizitave të familjarëve tek personat të hospitalizuar (SHSKUK, Spitalet rajonale)
 • Të evitohen vendet e mbyllura dhe të mbingarkuara me njerëz
 • Nëse keni shenja te gripit, kërkoni menjëherë ndihmë mjekësore
 • Nëse keni shenja të gripit mbani distancë të paktën 1 metër prej njerëzve
 • Mbuloni hundën dhe gojën me fasuletë në rast të kollës apo teshtitjes.
 • Shmangni prekjen e syve hundës apo gojës me duar të pa pastruara
 • Nëse keni shenja të gripit, mos shkoni në punë, shkollë apo vende me shumë njerëz, por qëndroni në shtëpi
 • Shmangni përqafimin, puthjen dhe shtrëngimin e duarve kur përshëndeteni
 • Hidhni fasuletën në vendin e duhur menjëherë pas përdorimit
 • Pastroni rregullisht duart me ujë dhe sapun dhe dezinfektoni mjediset ku qëndroni
 • Ushqehuni shëndetshëm duke përdorë më shumë vitamina dhe bëni aktivitet fizik

KOMENTE