Gjumi i jashtëzakonshëm në forcimin e imunitetit

Gjumi i jashtëzakonshëm në forcimin e imunitetit

Janë bërë shumë studime mbi benefitet, që gjumi kualitativ ka në shumë aspekte shëndetësore. Së fundmi studimi gjerman ka zbuluar, që një gjumë kualitativ ndikon edhe në përmirësimin e sistemit imunitar.

Qelizat T, janë një tip i qelizave të sistemit imun, që janë përgjegjëse për luftimin e patogjeneve jashtëqelizor, duke përfshirë herpesin, HIV-in, virusin e gripit dhe qelizat kancerogjene.

Sipas ekspertëve, ky studim ka treguar që hormonet e stresit në trupin tonë, adrenalina dhe noradrenalina, bashkë me disa kimikale pro-inflamatore e pengojnë veprimin e mekanizmave që i forcojnë qelizat T. Për shkak se prostaglandinet janë në nivel të ulë gjatë gjumit, veprimtaria e këtyre mekanizmave  të qelizave T rritet dhe është më e fortë. Në këtë rast, rritja e aktivitetit të qelizave T, mbrojtëse të sistemit imun ta kenë më të lehtë shkatërrimin e qelizave të infektuara.

Sipas ekspertëve, njerëzit duhet ta kuptojnë rëndësinë e kualitetin të gjumit në raport me shëndetin, prandaj personat e rritur duhet t’i bëjnë së paku 8 orë gjumë çdo natë.

 

KOMENTE