Forumi i Sigurisë në Beograd me 700 pjesëmarrës, Titulli nga Bujanoci partner zyrtar medial

Forumi i Sigurisë në Beograd me 700 pjesëmarrës, Titulli nga Bujanoci partner zyrtar medial

Në ambientet e hotelit Hyatt mbahet “Forumi për Siguri në Beograd” titulluar “Bashkërisht për t’iu përgjigjur një normalitet të ri” i cili do të zgjasë deri të premten më 19 tetor dhe Portali Informativ Titulli.com nga Bujanoci është partner zyrtar medial për të pestin vit me radhë.

Kjo konferencë ndërkombëtare organizuar nga Fondi i Beogradit për Ekselencë Politike, Qendra e Beogradit për Politika të Sigurisë dhe Lëvizjes Evropiane në Serbi do të ketë diskutime prej 20 paneleve dhe seanca së bashku 111 folës dhe më shumë se 700 pjesëmarrës nga vendi ynë, rajoni dhe pjesë të tjera të Evropës dhe botës.

Forumi do të hapet me ngjarjen tradicionale akademike e cila mbledh kërkuesit e rinj dhe premtues për të kryer një dialog mbi “Sa është përgjigjur BE në krizat në një mjedisë me konflikte specifike.

Temat e diskutimit në ditën e parë do të jetë zhvillimi dhe e ardhmja e Ballkanit Perëndimor, me kontributin e BE-së për reforma në Bosnjë dhe Hercegovinë dhe turbullirave në Lindjen e Mesme.

Në ditën e dytë të Forumit, president i Serbisë Aleksandar Vuçiç do të marrë pjesë së bashku me presidentin Austria Alexander van der Belene në panelin e “Ballkani Perëndimor dhe Bashkimi Evropian”. Dialogu do të moderohet nga Pavol Demes i Fondit Gjerman Marshall të Shteteve të Bashkuara dhe do të ofrojë përgjigje për pyetjet që Serbia kontribuon në Evropë, të cilat janë vlera që Austria do të promovojë, gjatë presidencës së saj të BE-së dhe se politika e zgjerimit duhet të mbetet një nga parimet kyçe të BE-së dhe se çfarë është vizioni për të ardhmen e rajonit.

Ndër temat e ditës së dytë do të jenë edhe tendencat në marrëdhëniet brenda Bashkimit Evropian, të cilat do të diskutohen në panelin në të cilën do të marrin pjesë zëvendësministrat e Punëve të Jashtme të Çekisë dhe Italisë David Koneski dhe Emanuela del Re si dhe do të diskutohen edhe marrëdhëniet mes Perëndimit dhe Rusisë, ndikimi në rritje i Azisë, roli i gruas në politikë dhe ndikimi i korrupsionit të nivelit të lartë për sigurinë ndërkombëtare.

Gjithashtu do të diskutohet dhe një fazë e re e dialogut ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, ndikimin e Gjermanisë dhe Shteteve të Bashkuara në rajon, një shumë të interesit të diskutimit publik për skenarët për të ardhmen e Ballkanit.

Në ditën e tretë të Forumit, më 19 tetor, Zëvendës Ndihmës Sekretari i Shtetit për çështjet evropiane dhe euroaziatike Mattheë Palmer do të mbajë një fjalim në temën e forcimit vrull në Ballkan. Temat e diskutimit do të jenë ndryshimet që bartin revolucionin e katërt industrial, mbrojtja e propagandës dhe dezinformimit, sigurinë kibernetike, si dhe perspektivën e drejtësisë dhe pajtimit në rajon.

Kryeministrat e Serbisë dhe Maqedonisë, Ana Brnabiq dhe Zoran Zaev do të flasin në panelin e mbylljes me titull “Drejt një rajoni të lidhur më mirë”, një dialog do të moderohet nga kolumnisti i “Guardian” Natali Nugired.

Forumi për Siguri në Beograd është iniciativë e shoqërisë civile i nisur në vitin 2011 nga Fondi i Beogradit për Ekselencë politike, Lëvizjes Evropiane në Serbi dhe Qendra e Beogradit për Politika të Sigurisë.

Portali Informativ Titulli.com është partner zyrtar medial i këtij forumi ndërkombëtar në Beograd nga viti 2013.

BURIMI: Titulli.com

KOMENTE