Filmi “Zana” drejt “Oscarit”, me 15 mijë euro nga shteti

Filmi “Zana” drejt “Oscarit”, me 15 mijë euro nga shteti

Ekipi i filmit “Zana” ka nisur fushatën promovuese për çmimin prestigjioz “Oscar”. Por këtë vit, për dallim nga vitet e kaluara, janë 5 mijë euro më pak.

Qendra Kinematografike e Kosovës sivjet ka ndarë 15 mijë euro, edhe pse ishte paralajmëruar se mund të ketë rritje të përkrahjes për këtë fushatë për kandidatin e Kosovës drejt “Academy Awards”.

Ani pse me buxhet të zvogëluar, producenti i filmit, Casey Cooper Johnson, ka thënë se i janë përveshur punës për të promovuar filmin para votuesve të Akademisë dhe anëtarëve të industrisë së filmit.

Filmi “Zana”, nën regji të Antoneta Kastratit, është i përzgjedhuri i Kosovës si kandidat për t’u nominuar për “Oscar” në kategorinë e filmit më të mirë në gjuhë të huaj (jo anglisht). Kësisoj, Kosova do të bëjë fushatë për rrëfimin e traumave të pasluftës.

Premiera botërore e “Zanës” ishte dhënë më 7 shtator në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit në Toronto. Është një dramë ku personazhet përplasen me forca mistike, ankthe, besëtytni dhe magji. Filmi shpërfaq historinë e Lumes (Adriana Matoshi) dhe burrit të saj Ilirit (Astrit Kabashi).

Producenti i filmit, Casey Cooper Johnson, në lidhje me buxhetin e ndarë ka thënë se realizimi i pavarur i filmave është gjithmonë punë me kufizime buxhetore dhe duhet bërë më të mirën me ato u jepen në dispozicion.

KOMENTE