Ecja zvogëlon për 39% rrezikun nga kanceri i zorrës së trashë

Ecja zvogëlon për 39% rrezikun nga kanceri i zorrës së trashë

Një ekip studiuesish brazilianë argumentojnë se një aktivitet i thjeshtë i përditshëm që të gjithë mund ta praktikojmë mund të na ndihmojë të shpëtojmë nga kanceri i përjetshëm i zorrë së trashë.

Sipas artikujve të botuar në British Journal of ( revista britanike e kërkimeve) specialistë të kancerit të Fakultetit të Mjekësisë të Universitetit të Sao Paulos, kanë dalë në konkluzionin se ushtrimi i aktivitetit të përditshëm fizik të moderuar, të tilla si ecje, mund të zvogëlojë deri në 39% rrezikun e fazës së avancuar të polipeve adenomatoze, të cilat janë pararendës të kancerit të prostatës.

Analiza e të dhënave nxori në pah marrëdhënien midis aktivitetit fizik gjatë adoleshencës dhe rrezikut për polipet adenomatoze më pas, përfshirë faktorë të tillë si pirja e duhanit, dieta, alkooli dhe historia familjare e kancerit të zorrës së trashë.

Shkencëtarët vunë në dukje se aktiviteti fizik në adoleshencë (12-22 vjeç) ul rrezikun e polipeve të adenomës me 7% krahasuar me pak ose aspak aktivitet fizik (d.m.th. më pak se 60 minuta në ditë). Gjithashtu, stërvitja vetëm në moshën madhore (23-64 vjeç) ul rrezikun me 9%, ndërsa ushtrimi gjatë gjithë jetës me 24%.

KOMENTE