Disa fakte që nuk i keni ditur për dhëmbët

Smalti ose pjesa sipërfaqësore e dhëmbit është substance organike me e fortë në trup.

Vetëm në hapsirën e gojës ndodhen mbi 300 lloje të bakterieve.

Një person i ritur kalon një kohë rreth 47 sec për ti pastruar dhëmbët edhe pse e dim që për pastrimin e dhëmbëve duhet të shpenzojm kohë 2 -3 min.

Femrat buzeqeshin më shumë dhe atë 62 herë në ditë ndërsa meshkujt vetëm 8…

Vetëm gjatë një buzeqeshje aktivizohen rreth 33 muskuj të fytyrës.

Brusha e parë është prodhuar në vitin 1938,ndësra në Kinën e lashtë brushat kan qenë të përbëra prej fijeve që i merrnin nga kafshët.

Në vendet e gadishullit Arabik në vend të brushave është përdorur misvaku,ku edhe sot e kësaj dite përdoret,që në fakt shërben si pastë dhe brushë njëkohësisht.

Njerzit kalojn përafërsisht 38,5 ditë të jetës së tyre duke i larë dhëmbët.

Gjëndrat pështymore gjatë jetës së njeriut prodhojn afër 23600 litra pështym që është e barabart me vleren e një pishine noti e mbushur ne ujë.

Shumë sëmundje të përgjithshme pasyrohen edhe në hapsiren gojore.

Vendi ku qëndron brusha duhet të jetë 2-3m largë nga tualeti,pasi ka mundësi që të kontaminohet.

Nuk është shumë e preferuar që pjesa e sipërme e brushës të mbulohet me kuti pasi paraqet mjedis adekuat për tu zhvilluar bakteriet.

Sot mbi 40% e të moshuarve mbi 65 vjet nuk i kanë 1/3 e dhëmbëve,vlen për vendet e zhvilluara,ndërsa në vendet në zhvillin dhe të varfera kjo arrin 2/3.

Dhëmbi më i madhë që është nxjerr ka pasur gjatësin 3.2cm i regjistruar në librin e rekordeve.

KOMENTE