Debat në Forumin e Sigurisë në Beograd mbi ndryshimin e kufijve Kosovë-Serbi

Debat në Forumin e Sigurisë në Beograd mbi ndryshimin e kufijve Kosovë-Serbi

Ambasadori gjerman Thomas Shib tha se duke tërhequr kufijtë përgjatë vijave etnike do të ishte në kundërshtim me atë që duhet të arrihet në rajonin e Ballkanit Perëndimor, ndërsa ambasadori i SHBA-së Kyle Scott shpjegoi se amerikanët mbështesin marrëveshjen e Serbisë dhe Kosovës si dy shtete sovrane, por jo për të dhënë pëlqimin e butë., raporton Titulli.com.

Në një debat në kuadër të Forumit të Sigurisë të Beogradit, Shib tha se Gjermania beson se ideja e shkëmbimit të territorit nuk është e mirë, sepse një zgjidhje e tillë mund të prodhojë shumë më tepër probleme sesa do t’i zgjidhnin ato.

Pasojat do të ndjehen përtej këtij rajoni në rast të një shkëmbimi, tha Shib i cili në të njëjtën kohë thotë se perspektiva evropiane e rajonit është shumë e qartë dhe se reformat duhet të vazhdojnë.

Ai përsëriti se bashkimi i vendeve të Ballkanit Perëndimor është një nga prioritetet e Gjermanisë.

Kolegu i tij, ambasadori i SHBA-së Kyle Scott, ka sugjeruar që amerikanët nuk vendosin ndonjë parakusht në dialogun midis Serbisë dhe Kosovës, transmeton Titulli.com.

Ekziston rreziku i ruajtjes së status quos, dhe jo vetëm shkëmbimit të mundshëm të territorit, tha Scott, duke theksuar se situata nuk është si në vitin 1999 dhe se amerikanët presin që Serbia dhe Kosova të arrijnë një marrëveshje si dy shtete sovrane, shkruan Titulli.com.

Kjo marrëveshje sipas tij do të mbështetet nga SHBA nëse kontribuon në stabilitet sesa në zhvillimin e problemeve të reja, tha Scott, i cili beson se amerikanët në Ballkan kanë një politikë të qëndrueshme dhe punojnë ngushtë me aleatët e tyre evropianë.

Ai tha se Shtetet e Bashkuara mbështesin integrimin evropian dhe është i vetëdijshëm se procesi është i gjatë dhe i komplikuar, por në të njëjtën kohë është i bindur se vendet e Ballkanit Perëndimor do të bëhen shoqëri më të mira dhe më të qëndrueshme duke zbatuar reformat.

Forumi i Sigurimit të Beogradit vazhdon të premten.

BURIMI: Titulli.com

KOMENTE