Bojkotimi i zgjedhjeve, akt patriotik i mërgimtarëve!

Bojkotimi i zgjedhjeve, akt patriotik i mërgimtarëve!

Në rrethanat në të cilat po organizohen zgjedhjet parlamentare në Kosovë, përveq paqartësive tjera të shumta, e bënë të paqartë edhe fatin e votave të mërgimtarëve.

Florim Zeqa

Mundësia e keqëpërdorimeve është e madhe dhe e pakufishme për faktin se Komisioni Qendror Zgjedhor për vite të tëra nuk ka arritur të krijon kushtet dhe formën e duhur të pjesmarrjes së mërgimtarëve në zgjedhje, në mënyrë që edhe ata të bëhen pjesë aktive e zgjedhjeve, dhe me këtë, të bëhen pjesë e vendimarrjes në Kosovë.

Shpërndarja e formularëve “Online” nga ana e KQZ-së përveqse nuk përshtatet me kushtet, standardet dhe praktikën e shteteve tjera, qëllim ka keqëpërdorimin e mërgimtarëve për interesat e pushtetarëve.

Kjo nuk përfundon me kaq, që disa vite më radhë, të njëjtën gjë është duke e bërë edhe Ministria e Diasporës, e cila përveq emrit nuk ka asgjë të përbashkët me Diasporën, me fatin dhe problemet e mërgimtarëve.

Kjo ministri që dy mandate rresht, duke u thirrur në emrin e regjistrimit të mërgimtarëve, ka përgatitur lista të posaqme për proceset zgjedhore në shërbim të pushtetarëve.

Mërgimtarët të rrëmbyer nga dashuria ndaj atdheut, pa vetëdijen e tyre ua japin të dhënat njerëzve të pushtetit, pa llogaritur fare se lehtësisht mund të cenohet privatësia dhe keqëpërdorimi i tyre për nevojat e pushtetarëve gjatë proceseve zgjedhore.

Shkaku i këtyre dyshimeve të bazuara, ka rënje të interesimit të mërgimtarëve për të votuar “Online” përmes formularëve të KQZ-së. Një mënyrë e tillë e votimit e lë hapur mundësinë e manipulimit dhe keqëpërdorimit të votave të mërgimtarëve në njërën anë, ndërsa edhe keqëpërdorimin e emrave të mërgimtarëve në listat e votuesve.

Përjashtimi i qëllimshëm i mërgatës nga procesi zgjedhor dhe mospërfshirja e Diasporës në institucionet shtetërore, ka bërë që kualiteti qeverisës i vendit tonë të shënojë rënje enorme.

Edhe kësaj radhe, asnjë vend i rezervuar në Parlament për diasporën kosovare që nuk ka afërsi me subjektet politike, edhe pse diaspora me të hyrat e saj është duke mbajtë gjallë shtetin e Kososës, ndërsa serbët që mundohen ta rrënojnë në themel shetin tonë, i kanë 10 vendet e rezervuara në parlamentin e Kosovës!

Paradoksi tjetër qendron në faktin se të gjitha partitë politike thirren dhe kërkojnë mbështetje nga diaspora, por asnjëra nga to nuk mirret me hallet dhe problemet e mërgatarëve! Për këto 18 vite, partive në pushtet e tërë koha u shkoi duke u marrë me problemet e serbëve, harruan në tërësi mërgatën dhe problemet e qytetarëve.

Shfrytëzoj nga rasti t’iu bëjë thirrje shpirtërore të gjithë mërgimtarëve, që mos të lejojnë të bëhen argat të djallit, të atyre që për 18 vjet rresht na anashkaluan dhe cenuan të drejtat tona, të atyre që na rropën e ç’rropën duke filluar nga pikat kufitare e deri të haraçi i organizuar për nxjerrjen e dokumentave.

Të dashur bashkatdhetarë, mos i ndihmoni me votë ata që ua thyen shpresat shqiptarëve për jetë në trojet t’veta, ndërsa ne mërgimtarëve na i ndalën në gjysmë ëndrrat për kthim në vendlindje.

Bojkotimi i këtij procesi të montuar politik zgjedhor nga ana e mërgimtarëve është përgjigja më e mirë ndaj abuzuesve të djersës dhe gjakut të mërgatës për lirinë e shtetit, i cili është bërë “nënë” për pushtetarët, ndërsa “njerkë” për mërgimtarët dhe qytetarët e rëndomtë që nuk janë mbështetës të pushtetarëve.

Vëllezër e motra mërgimtar, mos bini pre e militantëve partiak në mërgatë, bojkotoni aktivitetet partiake dhe ato me prapavijë politike.

T’ua bëjmë të qartë një herë e mirë pushtetarëve në Kosovë, se ne jemi për shtet e jo për pushtet, ne mërgimtarët jemi autonom dhe për asnjë lloj çmimi nuk bëhemi vegla të politikës, dhe se ne nuk ju nënshtrohemi siq e mendoni ju formave të presionit dhe shantazhit politik të asnjë subjekti politik.

Edhe kjo maskaradë zgjedhore, e nxori në shesh të vërtetën e madhe të injorimit dhe anashkalimit të mërgatës nga ana e partive politike.

Paturpërisht u injoruan ata që për dekada bënën gjithçka për vendin, po bëjnë sot dhe do të bëjnë edhe në të ardhmen, por asnjëherë nuk do të bien pre e interesave partiake, grupeve të interesit dhe individëve me prapavijë të dyshimtë.

Përgjigja më e mirë ndaj maskaradës zgjedhore të 11 qershorit, epilogu e së cilës dihet paraprakisht, do të ishte BOJKOTI i përgjithshëm i mërgatës ndaj këtij procesi të montuar politik, i cili përveq vazhdimësisë së keqqeverisjes, nuk do t’i sjellë gjë të mirë vendit dhe qytetarëve.

Megjithatë, mbetet në vullnetin individual të çdo mërgimtari, të vlerësojë rrethanat dhe arsyen e pjesëmarrjes apo jo në procesin zgjedhor.

Gjëja më e dhimbshme mbetët, mbështetja pa vetëdije e së keqës, ndërsa pendimi është gjithmonë i vonuar dhe i pariparueshëm.

Edhe pse bojkotimi i zgjedhjeve është vendim personal, BOJKOTI i zgjedhjeve të 11 qershorit, parandalon pendimin e juaj nesër!

Në pamundësi ndryshimi të realitetit të hidhur politik në Kosovë, bojkotimi i zgjedhjeve do të ishte akt patriotik i mërgimtarëve.

Ky artikull nuk pasqyron qëndrim editorial të redaksisë! Për më tepër, ju lutem lexoni kushtet e përdorimit.

KOMENTE